Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji

Uočavajući problem statusnih i materijalnih prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji koja nisu bila prilagođena njihovim aktualnim potrebama te su bila disperzirana u različitim zakonima stvarajući time pravnu i egzistencijalnu nesigurnost, Vlada je 2017. godine donijela novi jedinstveni Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Taj zakon sustavnim pristupom i sveobuhvatno rješava pitanja braniteljsko-stradalničke populacije, postižući time velik napredak u skrbi za ovu populaciju. Naknadne izmjene i dopune Zakona dodatno su prilagodile pojedine mjere potrebama korisnika.

Koristi od donošenja i primjene tog zakona su višestruke i uključuju otvaranje rokova za ostvarivanje statusa hrvatskog branitelja i osoba s invaliditetom iz Domovinskog rata (HRVI), sustavnu zdravstvenu skrb, povoljnije uvjete za ostvarivanje mirovinskih prava, uvedenu naknadu za nezaposlene branitelje, intenzivirano stambeno zbrinjavanje, proširena prava za pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO), osnivanje Veteranskog i Braniteljskog centra te utvrđivanje viših iznosa prava po osnovi oštećenja organizma i gubitka člana obitelji.

Od početka primjene Zakona, koji je na snazi od 14. prosinca 2017., status hrvatskog branitelja reguliralo je 10 500 osoba, a riješeno je 26 000 zahtjeva za priznavanje statusa HRVI-a, od kojih je 6633 pozitivno. Financijska sredstva osigurana za programe, aktivnosti i projekte braniteljske populacije povećana su sa 117,3 milijuna eura u 2015. na 156 milijuna eura u 2024., što je povećanje od 33 % ili 38,7 milijuna eura više. Ove mjere i rezultati ilustriraju predanost hrvatske vlade poboljšanju života hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, osiguravajući im prava i priznanje koje zaslužuju za svoju ulogu i žrtvu tijekom Domovinskog rata.

Ostala postignuća