Unapređenje visokog obrazovanja i znanosti

Problem neusklađenosti sustava visokog obrazovanja i znanosti s potrebama gospodarstva u Hrvatskoj rješava se sustavnim promjenama zakonodavstva i novim modelom financiranja. Donošenjem šest zakona, među kojima i novog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti nakon dvadeset godina, te Uredbe o programskom financiranju stvaraju se preduvjeti za poboljšanje istraživačkog i inovacijskog potencijala, unaprjeđenje kvalitete i međunarodne vidljivosti visokog obrazovanja te jačanje utjecaja znanosti na razvoj inovacija i gospodarstva. Potpisani su programski ugovori s 25 javnih instituta i 2 javna visoka učilišta, a financijska sredstva u iznosu od 454 milijuna eura osigurana su za četverogodišnje programsko financiranje.

U okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) predviđena su ulaganja od 318,5 milijuna eura za podizanje istraživačkog i inovacijskog kapaciteta. Do sada je objavljeno 13 poziva za dodjelu bespovratnih sredstava s ukupnom alokacijom od oko 123 milijuna eura. Nove zakonske mjere i investicije uključuju digitalnu preobrazbu visokog obrazovanja putem projekta e-Sveučilišta s investicijom od 84 milijuna eura, uspostavu nacionalnog informacijskog sustava evidencija u visokom obrazovanju te obnovu infrastrukture u području odgoja, obrazovanja i znanosti s osiguranim sredstvima od 1,087 milijarde eura iz fondova Europske unije i NPOO-a.

Ove mjere ciljaju na osiguranje kvalitetnijeg znanstveno-istraživačkog rada preko sustava financiranja utemeljena na rezultatima, promicanje internacionalizacije i digitalizacije obrazovanja te jačanje veze između obrazovanja, znanosti i tržišta rada. Cilj je stvoriti konkurentan, pravedan i učinkovit sustav visokog obrazovanja i znanosti koji može odgovoriti na suvremene izazove i potrebe društva.

Ostala postignuća