Suzbijanje kriminaliteta droga i otkrivanje kriminalnih skupina

Suočena s globalnim izazovima povećane proizvodnje, ponude i potražnje ilegalnih droga te aktivnostima organiziranih zločinačkih skupina, Hrvatska je u skladu s prioritetima Europola za borbu protiv krijumčarenja narkotika postigla velike rezultate u suzbijanju tog oblika kriminaliteta. Zadavši od 2017. godine velike udarce organiziranim zločinačkim grupacijama poznatima kao balkanski kartel, hrvatska policija bilježi rekordne zapljene droga.

U Hrvatskoj ne postoji problem otvorenih narkoscena, epidemije ovisnosti ni znatne proizvodnje droga, što je rezultat učinkovite borbe protiv kriminaliteta droga. Od 2018. godine hrvatska policija je otkrila i procesuirala 43 organizirana zločinačka udruženja, a zaplijenila je velike količine heroina, hašiša, marihuane, kokaina i drugih droga. Važnost ovih zapljena posebno je izražena u kontekstu spašavanja ljudskih života, s procjenama da su zapljene heroina od 2018. godine spasile oko 160 života.

Suradnja s američkom Agencijom za suzbijanje droga (DEA) dodatno potvrđuje poziciju hrvatske policije kao ključnog regionalnog partnera u međunarodnoj borbi protiv transnacionalnog kriminaliteta droga, a potpisanim Memorandumom  o suglasnosti između MUP-a i DEA-e dodatno je ojačana suradnja u borbi protiv nezakonite trgovine drogama. Otkrivačka aktivnost hrvatske policije kontinuirano raste, a 2023. godine zabilježen je porast broja prekršajnih i kaznenih prijava za 12,15 % u odnosu na prethodnu godinu. Osim represivnih mjera hrvatska policija ulaže i u preventivne aktivnosti te je u prosincu 2023. godine hrvatski policajac izabran za voditelja Odjela za droge pri Europolu, što je veliko priznanje hrvatskoj policiji i njezinu doprinosu u borbi protiv kriminaliteta droga.

Ostala postignuća