Povratak Hrvatske vojske u gradove

Hrvatska se suočila s problemom gubitka temeljne namjene i svrhe vojnih lokacija u Pločama, Sinju, Puli i Varaždinu, koje su bile predane novim korisnicima, dok u Vukovaru, gradu heroju Domovinskog rata, Hrvatska vojska nije bila stacionirana. Takva situacija narušila je operativnu sposobnost i efikasnost Hrvatske vojske te je valjalo osigurati adekvatne uvjete za njezin smještaj, obuku, život i rad u skladu s novim operativnim rasporedom postrojbi.

Rješenje za navedeni problem pronađeno je u rekonstrukciji, sanaciji i izgradnji novih vojnih građevina i potrebne infrastrukture, čime su osigurani uvjeti za efikasno funkcioniranje Hrvatske vojske. Takav pristup omogućio je povratak Hrvatske vojske u navedene gradove, što je bilo obrambeno, sigurnosno i politički važno.

Koristi ovoga projekta obuhvaćaju osiguranje funkcioniranja Hrvatske vojske u skladu s obrambenim dokumentima i potrebama, pravodobno angažiranje vojske u pomoći civilnom stanovništvu i institucijama u slučaju kriznih situacija te simbolički povratak vojske u gradove koji imaju posebno mjesto u nacionalnom identitetu i povijesti.

Projekt “Povratak Hrvatske vojske u Vukovar, Ploče, Sinj, Pulu i Varaždin” proveden je u razdoblju od 2017. do 2022. godine, s ukupnim ulaganjem od 14 milijuna eura financiranih iz državnog proračuna.

U tijeku su aktivnosti potrebne za povratak Hrvatske vojske u Baranju, u vojarnu u Belom Manastiru, što dodatno potvrđuje nastojanja jačanja obrambenoga sustava i prisutnosti vojske u svim dijelovima zemlje.

Ostala postignuća