Reguliran rad trgovina nedjeljom izmjenom zakona o trgovini

Kao jednu od planiranih mjera Programa Vlade do 2024. godine, izmjenama Zakona o trgovini Hrvatska je poduzela korake prema poboljšanju radnih uvjeta više od dvjesto tisuća zaposlenika u trgovini. Zakonom je uspostavljena bolja ravnoteža između sloboda i prava radnika u odnosu na poduzetničke slobode trgovaca. Jedna od ključnih koristi izmjena je pravo na nedjelju kao dan tjednog odmora, što pridonosi boljoj ravnoteži između privatnog i poslovnog života radnika.

Zakonom su definirane i iznimke koje omogućuju rad nedjeljom i blagdanima objektima koji su zbog specifičnosti potreba potrošača ili potrebe opskrbe stanovništva i kontinuiranog obavljanja javnih usluga nužni za funkcioniranje društva. Time se osigurava da rad nedjeljom bude ograničen na one djelatnosti gdje je to opravdano specifičnim potrebama zajednice. Pri donošenju zakona i definiranju 16 radnih nedjelja u godini uvažene su gospodarske i turističke specifičnosti Hrvatske.

Ova promjena zakona radnicama i radnicima u trgovini, od kojih su mnoge žene, pruža veću mogućnost za provođenje vremena sa svojom obitelji, čime se doprinosi boljoj socijalnoj uključenosti i promiče zdraviji radno-životni balans. Ovo je posebno važno za sektor trgovine, koji tradicionalno ima visoke zahtjeve za fleksibilnošću radnog vremena, često uključujući rad vikendom i praznicima, što može imati negativan utjecaj na obiteljski život zaposlenika.

Time prepoznajemo važnost zaštite prava radnika i potrebu za stvaranjem radnog okruženja koje omogućuje ravnotežu između profesionalnih obveza i osobnog života.

Ostala postignuća