Povećan kreditni rejting, na korak do razine A

Hrvatska je uspješno preokrenula negativne fiskalne trendove iz 2016. kada su javne financije bile u teškome stanju, razina deficita opće države visoka, a javni dug u snažnome porastu. Tada je Hrvatska bila u proceduri prekomjernog deficita i prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, bilježili smo visoku nezaposlenost i nisku prosječnu plaću. Kreditni rejting je 2016. godine zatečen na razini podinvesticijskog, odnosno špekulativnog.

U razdoblju 2017. – 2019. postignuta su velika poboljšanja. Stabilizacija javnih financija, ključna u kontekstu ekonomske krize izazvane pandemijom bolesti COVID-19, omogućila je adekvatnu Vladinu reakciju i mjere, što je dovelo do povećanja kreditnog rejtinga od agencija S&P i Fitch već u 2019. te daljnjih podizanja rejtinga unutar investicijske kategorije od svih triju glavnih agencija (Fitch, S&P, Moody’s).

Zahvaljujući ovim postignućima, Hrvatska trenutno uživa povijesno visoku razinu investicijskog kreditnog rejtinga, što omogućuje bolji pristup međunarodnim financijskim resursima i povećava gospodarsku stabilnost i rast. Povoljni uvjeti zaduživanja i povećanje kreditnog rejtinga u vremenu COVID-krize, posebno od svake od tri agencije za dodjelu kreditnog rejtinga, ističu Hrvatsku kao primjer uspješne fiskalne i makroekonomske politike. Agencije predviđaju da će gospodarski rast u Hrvatskoj podržan dinamičnim turističkim sektorom, otpornom potrošnjom i solidnim ulaganjima biti brži nego u većini zemalja europodručja.

Ostala postignuća