Povećana podrška kulturnom i umjetničkom stvaralaštvu i djelatnostima

Suočene s izazovima poput financijske održivosti, promjena u tehnologiji i digitalizaciji, potrebe za diversifikacijom publike i uključivanjem marginaliziranih zajednica, utjecaja pandemije bolesti COVID-19 i razornih potresa na kulturni i umjetnički sektor te s očuvanjem kulturne različitosti i lokalnih kulturnih identiteta hrvatske vlasti poduzele su velike korake prema osiguranju podrške kulturnom i umjetničkom stvaralaštvu preko čitava lanca vrijednosti. Posebna pozornost posvećena je kreativnom obrazovanju i sudjelovanju u kulturi, uz povećanu proračunsku podršku u svim segmentima kulturnih i kreativnih industrija.

Ključne mjere uključivale su donošenje novih zakona, kao što su Zakon o elektroničkim medijima, Zakon o audiovizualnim djelatnostima i Zakon o autorskim i srodnim pravima, te prepoznavanje važnosti kulturnih i kreativnih industrija u ključnim strateškim dokumentima, kao što su Nacionalna razvojna strategija, Nacionalni plan oporavka i otpornosti i Nacionalni plan razvoja kulture i medija do 2027. godine.

Među brojnim ciljanim mjerama za podršku kulturnom i kreativnom sektoru tijekom pandemije utrostručeno je ukupno financiranje programa na temelju javnih poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi. Uvedeni su novi javni pozivi za razvoj publike, poticanje plesnog i vizualnog stvaralaštva, dodjelu nagrada najboljim knjižarama te reforma javnog poziva za jasnije definiranje potprogramskih djelatnosti i omogućavanje prijave višegodišnjih programa.

Te su mjere omogućile kontinuitet rada kulturnih ustanova, udruženja u kulturi, umjetničkih organizacija i samostalnih umjetnika osiguravajući im sredstva za digitalnu prilagodbu, međunarodnu konkurentnost i razvoj novih sadržaja. Ulaganja u knjižarsku mrežu, podrška književnim programima sredstvima ESF-a te pokretanje programa poput „Rođeni za čitanje“ i „Ruksak (pun) kulture“ pridonijeli su razvoju i promociji kulture čitanja i kulturnog obrazovanja među različitim dobnim skupinama i zajednicama. Uz te je mjere Hrvatska uspjela održati kulturne i umjetničke aktivnosti živima i dostupnima unatoč izazovima, promovirajući kulturnu različitost, lokalne kulturne identitete i tradiciju te jačajući ulogu kulture i umjetnosti kao ključnih pokretača društvenog i ekonomskog razvoja.

Ostala postignuća