Razvoj obrtništva

Na početku mandata bilo je potrebno podizati prepoznatljivost obrtničkih zanimanja koja su danas među najtraženijim zanimanjima na tržištu rada. Zahvaljujući projektu “Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja”, pokrenuta je, prema odredbama Zakona o obrtu, inicijativa za unaprjeđenje Jedinstvenog modela obrazovanja za zanimanja iz sustava vezanih obrta. Cilj je bio potaknuti interes za strukovno obrazovanje, povećati broj upisanih učenika, posebno za deficitarna zanimanja, te poboljšati zapošljivost učenika na tržištu rada. Glavna rješenja uključivala su dodjelu stipendija učenicima koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zanimanja te poticanje gospodarskih subjekata da prihvate učenike na naukovanje.

Projekt je rezultirao blagim porastom broja učenika u sustavu vezanih obrta od školske godine 2019./2020. nakon drastičnoga pada od školske godine 2013./2014. Promotivne aktivnosti i dodjela stipendija, koje su provedene u sklopu projekta, pomogle su podići svijest o važnosti strukovnih zanimanja. Trenutno je upisano 12 753 učenika u sva tri razreda srednje škole, od čega 4543 učenika u prvom razredu, koji se obrazuju u sustavu vezanih obrta. U usporedbi s prethodnom godinom to je povećanje od 23,2 %. Ukupno je dodijeljeno više od 15 500 stipendija u iznosu od 29 milijuna eura te 1316 potpora gospodarskim subjektima za izvođenje naukovanja u iznosu od 11,5 milijuna eura. U proteklim je godinama broj obrta u Hrvatskoj povećan za čak 52 %, na 114 000, koji zapošljavaju više od dvjesto tisuća radnika.

Projektom postignuti su značajni rezultati u poticanju strukovnog obrazovanja i zapošljivosti učenika u deficitarnim zanimanjima, što upućuje na važnost kontinuiranog ulaganja u strukovno obrazovanje i obuku.

Ostala postignuća