Razvoj studentskog standarda

Neujednačen pristup visokom obrazovanju i ograničeni smještajni kapaciteti za studente, posebno za one iz socioekonomski nepovoljnih okolnosti i STEM područja, prepoznati su kao znatni problemi i izazovi. Kao odgovor implementirane su mjere za povećanje studentskih potpora i poboljšanje smještajnih kapaciteta izgradnjom i rekonstrukcijom studentskih domova, uz izmjene propisa koji reguliraju studentski standard.

Ključne koristi mjera usmjerenih na studentski standard uključuju održavanje stabilne cijene studentskog obroka na 0,86 eura unatoč porastu tržišnih cijena namirnica, znatno povećanje subvencioniranog stanovanja i kvote za smještaj, povećanje stipendija za studente nižeg socioekonomskog statusa i STEM stipendija, podršku za troškove prijevoza studenata s invaliditetom, udvostručenje minimalne studentske satnice na 5,25 eura i olakšavanje studentskog rada izvanrednim studentima preko studentskog ugovora. Tim je mjerama obuhvaćeno oko 110 tisuća studenata godišnje.

U prošlom mandatu osigurali smo 182 milijuna eura za izgradnju jedanaest novih i rekonstrukciju tri postojeća studentska doma. Novi domovi izgrađeni su u Varaždinu, Rijeci, Virovitici, Čakovcu, Dubrovniku, Osijeku, Puli, Vukovaru, Šibeniku, Požegi i Zadru, dok su postojeći domovi obnovljeni u Zagrebu, Splitu i Osijeku. Realiziranim projektima obuhvaćeno je 9000 mjesta u studentskim domovima, od čega je gotovo 4000 novih jedinica studentskog smještaja. Prepoznali smo važnost stipendiranja te smo od 2016. godine dodijelili ukupno 100 380 socioekonomskih i STEM stipendija u ukupnom iznosu od 158,5 milijuna eura. Time mjesečno pomažemo studentima lošijeg socioekonomskog statusa u iznosu od 200 eura, a STEM studentima u iznosu od 300 eura. Suočeni smo s nedostatkom profesora u STEM području, te smo radi poticanja upisa studenata na STEM nastavničke studijske programe osigurali i stipendije u mjesečnom iznosu od 600 eura.

Ove inicijative usmjerene su na stvaranje jednakih uvjeta za sve studente, poticanje dostupnosti i uspješnosti u visokom obrazovanju te pružanje potpore studentima u nadilaženju socioekonomskih prepreka i ostvarenju njihova akademskog i profesionalnog potencijala.

Ostala postignuća