Vojnik u središtu obrambenog sustava

Na početku svog mandata vlada je uvidjela nedovoljno ulaganje u materijalna prava pripadnika Hrvatske vojske u godinama prije 2016., s umanjenim pravima u razdoblju od 2002. do 2015. godine. Kao rješenje, izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama i drugih zakona te podzakonskih akata poduzete su brojne mjere za poboljšanje materijalnih prava i uvjeta života i rada vojnika, dočasnika i časnika.

Ključne koristi uključuju povećanje osnovice plaće za djelatne vojne osobe za 40 %, podizanje najviše dobi za prijem u djelatnu vojnu službu na 30 godina, mogućnost drugog ugovora na neodređeno vrijeme i raspoređivanje vojnika blizu njihovih domova. Vojnicima je omogućeno da ostanu u službi do 50. godine života s pravom na mirovinu, a umirovljenim vojnim osobama dopušteno je zapošljavanje s isplatom dijela mirovine. Pripadnicima vojske angažiranima u pomoći civilnim institucijama osigurana je povećana naknada, a uvedena je besplatna cjelodnevna prehrana za sve smještene u vojarnama. Isto tako, povećani su iznosi stipendija za kadete, učenike i studente, kao i mjesečne naknade za vrhunske sportaše – ugovorne pričuvnike.

Mjesečna naknada za dragovoljno vojno osposobljavanje povećana je gotovo pet puta, uvedeni su dodaci za deficitarna zvanja, privremeni dodaci na plaću te povećane naknade za stanovanje, a nedavnim cjelovitim rješenjem plaća u državnoj i javnim službama osiguran je rast koeficijenata od 38 % za kvalitetnija materijalna prava. Ove mjere poboljšavaju životne i radne uvjete vojnika, jačaju Hrvatsku vojsku uz motivaciju i zadržavanje kvalificiranog osoblja te promiču dugoročnu sigurnost i stabilnost Hrvatske u geopolitički neizvjesnom globalnom okruženju.

Ostala postignuća