Izgradnja Pelješkog mosta

Projekt „Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“ riješio je dugogodišnji problem razdvojenosti hrvatskog teritorija, posebice spajajući krajnji jug Hrvatske s ostatkom zemlje. Glavno rješenje je izgradnja Pelješkog mosta s pristupnim cestama i stonskom obilaznicom, što omogućuje neprekinuto cestovno povezivanje.

Vlada je usvojila Odluku o financiranju projekta 2017. godine, a Europska komisija iste je godine odobrila financiranje. Projekt je podijeljen u tri faze izgradnje: izgradnja mosta s pristupnim cestama, izgradnja pristupnih cesta i izgradnja stonske obilaznice.

Izgradnja Pelješkog mosta rezultirala je spajanjem hrvatskog teritorija nakon više od tristo godina te izgradnjom 32,5 km novih cesta. To je skratilo vrijeme putovanja glavnim prometnicama, smanjilo utjecaj na okoliš i kulturnu baštinu te potaknulo lokalni i regionalni razvoj povećanjem zapošljavanja i gospodarske aktivnosti, posebno u sektoru turizma. Projekt je završen 2022. godine, a ukupna vrijednost iznosila je 536,5 milijuna eura, od čega je 428,7 milijuna eura bespovratni iznos sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj i državnim proračunom. Ovaj projekt obuhvatio je Dubrovačko-neretvansku županiju i znatno je pridonio povezivanju južne Dalmacije s ostatkom Hrvatske.

Ostala postignuća