Donesen Zakon o sportu

Donošenjem Zakona o sportu Hrvatska je unaprijedila i sistematizirala sustav sporta. Ovaj zakon rješava niz dugotrajnih problema unutar sustava koji okuplja više od 220 000 sportaša i više od 200 000 učenika i studenata uključenih u školski i akademski sport te realizira ciljeve Nacionalnog programa športa 2019. – 2026., prve takve strategije u povijesti hrvatskoga sporta.

Ključne koristi Zakona uključuju znatno povećanje proračuna za sport, s 28 milijuna eura u 2016. godini na 111 milijuna eura u 2024. godini, uvođenje nacionalnih stipendija za sportaše različitih kategorija, mirovinsko i zdravstveno osiguranje za sportaše prve kategorije, trajne naknade za trenere koji su svojim sportašima pomogli osvojiti medalje na velikim natjecanjima kao i izravno sufinanciranje županijskih sportskih zajednica iz državnog proračuna.

Pored toga, Zakon omogućava Vladi Republike Hrvatske da donosi odluke o gradnjama od nacionalnog interesa, čime su gradski stadioni u Zagrebu i Splitu, Maksimir i Poljud, proglašeni prvim takvim građevinama. Dodatno, jasno su definirana ulaganja u sportsku infrastrukturu i omogućeno je obavljanje sportskih djelatnosti putem obrta, što otvara nove mogućnosti za razvoj sportskog sektora. Ove mjere temelj su za daljnji razvoj hrvatskog sporta, osiguravaju bolje financijske i infrastrukturne uvjete te promiču održivost, inkluzivnost i profesionalizam unutar sporta.

Ostala postignuća