Program stipendiranja studenata pripadnika hrvatskog naroda

Suočena s izazovima socijalnog i materijalnog statusa studenata izvan Hrvatske, demografskim promjenama i potrebom za jačanjem veza s domovinom, Hrvatska provodi mjere za potporu obrazovanju Hrvata izvan svojih granica.

Provodi se program stipendiranja učenika i studenata kako bi se unaprijedio intelektualni potencijal hrvatskih zajednica u inozemstvu. Taj program uključuje financiranje studija u lokalnim sredinama i u Hrvatskoj.

Koristi ovog programa su velike, uključujući povećanje broja i iznosa stipendija, što doprinosi poboljšanju standarda studenata i olakšava pristup visokom obrazovanju. Program također potiče veću obrazovanost među Hrvatima i pomaže u očuvanju hrvatskog identiteta, posebno u Bosni i Hercegovini.

Uvođenje digitalizacije i pojednostavljenja postupka prijave na javni natječaj dodatno olakšava proces. Od 2016. do 2023. godine dodijeljeno je ukupno 5106 stipendija u ukupnom iznosu od 5,8 milijuna eura, pri čemu je iznos stipendije znatno porastao s 93 eura mjesečno (2016.) na 150 eura mjesečno (2023.), uz planiranje dodjele 1500 stipendija za akademsku godinu 2023./2024. Ove mjere demonstriraju opredijeljenost Hrvatske za podršku obrazovanju i očuvanju hrvatskog identiteta među svojim iseljeništvom.

Ostala postignuća