Izgradnja Hrvatskog doma „Matice“ u Subotici i drugi projekti od strateške važnosti za hrvatsku nacionalnu manjinu

Problem s kojim su se suočavale manjinske zajednice, posebno Hrvati u Republici Srbiji, bio je nedostatak mogućnosti za podršku velikim, strateškim projektima koji bi imali velik utjecaj na zajednicu. U odgovoru na taj izazov Vlada je 2018. i 2019. godine poduzela korake podupirući projekte od strateške važnosti za hrvatsku nacionalnu manjinu, prvo u Srbiji, a potom proširujući podršku na projekte u Austriji, Crnoj Gori i Mađarskoj.

U tom pogledu izdvaja se projekt izgradnje Hrvatskog doma „Matice“ u Subotici, koji je predsjednik Andrej Plenković otvorio u lipnju 2023. godine. Hrvatski dom „Matica“ postao je funkcionalno sjedište ključnih hrvatskih institucija u Srbiji pružajući prostor za brojne aktivnosti i povećavajući vidljivost hrvatske zajednice.

Ovi projekti donose brojne koristi, uključujući unaprjeđenje kvalitete života i položaja manjinskih zajednica, očuvanje nacionalnog identiteta, jezika, kulture i baštine te povećanje javne i medijske vidljivosti tih zajednica. Također, jačaju povezanost s Hrvatskom i doprinose globalnom hrvatskom zajedništvu. Pored izgradnje Hrvatskog doma „Matice“ podržani su i drugi važni projekti poput osnaživanja institucija hrvatske zajednice u Srbiji, obnove i izgradnje dječjih vrtića, podrške radu Hrvatskog kazališta u Pečuhu i medija hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori i Austriji.

Od 2018. do 2023. godine ukupno je dodijeljeno 3,7 milijuna eura za projekte od strateške važnosti, od čega 2,2 milijuna eura za izgradnju Hrvatskog doma „Matice“.

Ostala postignuća