Potpora učenju hrvatskoga jezika

Prije 2016. godine mogućnosti za učenje hrvatskoga jezika za potomke hrvatskih iseljenika i članove njihovih obitelji bile su ograničene na stotinjak stipendija za semestralne tečajeve organizirane u Zagrebu, Splitu i Rijeci. Postojao je velik broj zainteresiranih koji nisu imali financijska sredstva za dolazak u Hrvatsku, a željeli su se povezati s domovinom svog porijekla. Također, besplatno učenje hrvatskog jezika putem interneta nije bilo dostupno.

Kao odgovor na ovu potrebu broj je stipendija za učenje hrvatskog jezika u Hrvatskoj od 2016. godine povećan. Za akademsku godinu 2023./2024. broj stipendija iznosio je 500, s ukupno 2209 dodijeljenih stipendija od 2016. do 2024.

Broj mjesta za održavanje semestralnih tečajeva povećan je, uključujući Osijek (od 2019.), Zadar (od 2022.) te Dubrovnik i Pulu (od 2023.).

Osim toga, zahvaljujući sredstvima Središnjeg državnog ureda i suradnji s Centrom CROATICUM Filozofskog fakulteta u Zagrebu, od siječnja 2018. pokrenuti su besplatni e-tečajevi hrvatskog jezika A1 i A2, dostupni na engleskom i španjolskom jeziku, s više od 20 tisuća korisnika do kraja 2023. godine.

Te inicijative omogućile su većem broju potomaka hrvatskih iseljenika i članova njihovih obitelji, posebno iz zemalja Južne Amerike, pristup kvalitetnom obrazovanju hrvatskog jezika i boljem povezivanju s Hrvatskom.

Povećanjem financijskih sredstava za stipendije na 110 eura mjesečno poboljšana je kvaliteta života i boravka u Hrvatskoj. Zabilježen je i veći broj stipendista koji nakon završetka tečaja odlučuju ostati u Hrvatskoj s namjerom trajnog boravka.

E-tečajevi hrvatskoga jezika pružaju kontinuiranu dostupnost učenja jezika širom svijeta, čime se doprinosi globalnom povezivanju s hrvatskom kulturom i nasljeđem.

Ostala postignuća