Potpora Bosni i Hercegovini i zemljama JIE u euroatlantskim integracijama

Napredak Bosne i Hercegovine prema europskim i euroatlantskim integracijama, uz aktivnu podršku Hrvatske, ključan je korak prema osiguravanju stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u jugoistočnoj Europi. Status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, koji je BiH stekla krajem 2022. godine te konačno otvaranje pristupnih pregovora u ožujku 2024. godini snažnim zalaganjem Hrvatske, čine temelj za ubrzavanje reformi i osiguravanje trajne stabilnosti.

Hrvatska je kao članica EU-a i NATO-a odigrala ključnu ulogu u promicanju europskog puta BiH, naglašavajući važnost konstitutivnosti i jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda u BiH kao i potrebu za reformom izbornog zakona. Uključivanjem referenci o Zapadnom Balkanu u Strateški koncept NATO-a iz 2022. godine dodatno je naglašen politički dijalog i podrška reformskim naporima u BiH.

Napredak BiH prema EU-u i NATO-u ne samo da potiče političku stabilnost i gospodarski razvoj u regiji već i dodatno potvrđuje poziciju Hrvatske kao ključnog zagovornika europskih i euroatlantskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu. Aktivnim lobiranjem za članstvo Crne Gore i Sjeverne Makedonije u NATO Hrvatska je dodatno doprinijela sigurnosti i stabilnosti svojeg neposrednog susjedstva.

Hrvatska snažno zagovara procese euroatlantske integracije kao jedinog ispravnog i mogućeg puta za zemlje jugoistočne Europe te se svojim kontinuiranim i ustrajnim diplomatskim aktivnostima pozicionirala kao neizostavan akter u promicanju mira, stabilnosti, suradnje i prosperiteta u neposrednom susjedstvu, a unutar okvira šireg europskog i transatlantskog konteksta.

Ostala postignuća