Projekt posjeta učenika osmih razreda Vukovaru te posjet Pakracu, Lipiku, okućenima, Karlovcu i Kninu – terenska nastava iz povijesti

Radi prenošenja povijesne istine i očuvanja sjećanja na Domovinski rat bilo je potrebno organizirati edukaciju učenika i drugih posjetitelja o ključnim događajima iz povijesti stvaranja suvremene Hrvatske. Stoga je u Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru proveden projekt „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“, koji uključuje terensku nastavu iz povijesti za sve učenike osmih razreda, kao i za učenike završnih razreda osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. Aktivnosti obuhvaćaju i posjete gradovima Pakracu, Lipiku, Okučanima, Karlovcu i Kninu, s organiziranim stručnim predavanjima i obilascima memorijalnih lokacija uz osiguran prijevoz, smještaj, prehranu, stručno vodstvo i ulaznice.

Edukacija učenika i posjetitelja doprinosi razumijevanju važnosti Domovinskog rata, njegova konteksta i doprinosa različitih područja u stvaranju i obrani Hrvatske. Stručna predavanja i posjeti autentičnim lokacijama promiču istinu o Domovinskom ratu, jačaju zajedništvo, domoljublje i vrijednosti mira. Upoznavanje sa stradanjima doprinosi senzibilizaciji učenika za žrtvu u Domovinskom ratu, važnost života i ljudskog dostojanstva te jača međusobno prihvaćanje, uvažavanje i toleranciju.

Projekt „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“ i posjeti drugim gradovima pokrenuti su 1. rujna 2016., a do kraja 2023. godine utrošeno je 15 milijuna eura iz državnog proračuna. U sklopu projekta Vukovar je posjetilo 230 tisuća učenika osmih razreda i njihovih pratitelja, što svjedoči o velikom doprinosu projekta u edukaciji mladih generacija o Domovinskom ratu.

Ostala postignuća