Pristupanje programu izuzeća od viza i Global Entry programu

Hrvatska je uspješno postala članica američkog Programa izuzeća od viza (VWP), čime su hrvatski državljani dobili mogućnost putovanja u SAD bez viza za boravke do 90 dana radi turizma ili poslovanja. To je rezultat intenzivnog rada i suradnje hrvatskih i američkih vlasti, koje su zajednički radile na ispunjavanju svih tehničkih i sigurnosnih preduvjeta potrebnih za pristupanje tom programu.

Smanjenje stope odbijenih viza na 2,69 % i potpisivanje brojnih bilateralnih međunarodnih akata iz područja sigurnosne suradnje ključni su koraci koji su omogućili pristupanje Hrvatske VWP. Pritom, jačanje sigurnosnih kapaciteta, prikupljanje i analiza informacija o putnicima u zračnom prometu, borba protiv terorizma, razmjena biometrijskih podataka te sigurnost putnih isprava neki su od ključnih područja suradnje koji su doveli do tog uspjeha.

Odlukom američkog Ministarstva domovinske sigurnosti od 28. rujna 2021. Hrvatska je službeno pridružena Programu izuzeća od viza, a hrvatski državljani od 23. listopada 2021. mogu putovati u SAD koristeći se Elektroničkim sustavom za odobravanje putovanja (ESTA), što je znatno pojednostavnilo i ubrzalo postupak putovanja.

Pristupanjem VWP Hrvatska je dodatno ojačala gospodarske i poslovne odnose sa SAD-om omogućivši lakše putovanje poslovnim ljudima, turistima i drugim putnicima. Osim što je hrvatskim državljanima olakšana mobilnost i pristup SAD-u, pristupanje VWP je simbolično označilo jačanje bilateralnih odnosa između dviju zemalja potvrđujući Hrvatsku kao pouzdanog partnera i članicu međunarodne zajednice koja ispunjava visoke sigurnosne standarde.

Nakon pristupanja Programu izuzeća od viza, američka strana pozvala je Hrvatsku na priključenje Global Entry Programu, koji bi hrvatskim građanima omogućio brži i jednostavniji prolazak kroz graničnu kontrolu prilikom ulaska u SAD. Radi se o programu u koji je uključen vrlo mali broj država (od europskih država uključene su samo Njemačka, Velika Britanija i Švicarska).

S obzirom na to da se Global Entry Program temelji na konceptu „putnika od povjerenja“, za pristupanje je bilo potrebno sklapanje dodatnih međunarodnih bilateralnih akata i ispunjavanje određenih tehničkih uvjeta radi uspostave informacijskog povezivanja hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova i Uprave za carinu i granice američkog Ministarstva domovinske sigurnosti pri obradi zahtjeva hrvatskih državljana. Članstvo u Global Entry Programu od 16. ožujka 2023. omogućilo je hrvatskim državljanima za koje se procijeni da predstavljaju nisku razinu sigurnosnog rizika brži i jednostavniji (privilegirani) prolazak granične kontrole i ulazak u SAD u turističke i poslovne svrhe (bez granične kontrole).

Ostala postignuća