Poboljšanje odgojno-obrazovnih ishoda učenika

Zbog infrastrukturnih ograničenja više od 60 % osnovnoškolaca u Hrvatskoj pohađa škole koje rade u više smjena, što utječe na kvalitetu obrazovanja i rezultate na međunarodnim testiranjima. Kao rješenje Vlada je osigurala preko 1,5 milijarda eura za najveće ulaganje u obrazovnu infrastrukturu u povijesti, ciljajući na jednosmjenski rad osnovnih škola s modernim i dobro opremljenim prostorima, uključujući sportske objekte.

To ulaganje omogućit će bolju organizaciju školskog dana, veću koncentraciju učenika, olakšani roditeljski angažman te je temelj za uvođenje cjelodnevne škole nudeći djeci više prilika za razvoj vještina i znanja. Financiranje iz europskih fondova rasterećuje proračune osnivača škola (županija i gradova), a u planu je izgradnja 375 novih sportskih dvorana za osnovne škole.

Već je donesena odluka o financiranju 12 osnovnih škola i 9 sportskih dvorana s ukupnim iznosom od 100 milijuna eura. Isto tako, u tijeku je javni poziv za ulaganje u srednje škole i gimnazijske programe s iznosom od 75 milijuna eura, čime se cilja na nizak udio učenika u gimnazijskim programima u Hrvatskoj u odnosu na prosjek Europske unije.

Reforma strukovnog obrazovanja obuhvaća jačanje kurikula, učenje temeljeno na radu i poboljšanje kvalitete obrazovanja. Imenovano je 26 regionalnih centara kompetentnosti u ključnim sektorima s ciljem stvaranja centara izvrsnosti i prilagodbe obrazovanja potrebama gospodarstva i tržišta rada. Za te centre ugovoreno je više od 260 milijuna eura, a većinom sredstava je iz fondova EU-a.

Tim pristupom naša vlada teži modernizaciji obrazovnog sustava, poboljšanju infrastrukture i programskog sadržaja te jačanju strukovnog obrazovanja, stvarajući pritom temelje za kvalitetnije obrazovanje i bolje prilike za mlade u Hrvatskoj.

Ostala postignuća