Opremanje višenamjenskim borbenim avionom Rafale

Republika Hrvatska suočila se s problemom isteka resursa 12 aviona MiG-21, što je stvorilo rizik od gubitka sposobnosti zaštite zračnog prostora. Kao rješenje tog problema Hrvatska je odlučila nabaviti 12 francuskih borbenih aviona Rafale, zajedno s pripadajućom opremom, pričuvnim dijelovima, simulatorom letenja, obukom za letačko i tehničko osoblje te osnovnim paketom naoružanja zrak-zrak i zrak-zemlja.

Ta nabava najveći je iskorak u razvoju sposobnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske od osamostaljenja države i znatno će pridonijeti nacionalnoj sigurnosti te višestruko povećati ukupnu borbenu moć Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Realizacijom tog projekta osigurana je dugoročna sposobnost zaštite zračnog prostora i postignuta je potpuna interoperabilnost s NATO-snagama.

Osim vojnih koristi nabava borbenih aviona Rafale također simbolizira dublju političku, gospodarsku i vojnu suradnju između Hrvatske i Francuske, koja je izražena u novom Akcijskom planu hrvatsko-francuskog Strateškog partnerstva. Projekt se realizira u razdoblju od 2021. do 2026. godine, a ukupna vrijednost Ugovora iznosi 999 milijuna eura, odnosno 1,15 milijarda eura kad se uključe procijenjeni troškovi indeksacije cijena i PDV. Financiranje je osigurano iz državnog proračuna, čime Hrvatska potvrđuje svoju predanost jačanju obrambenih sposobnosti i suradnji s međunarodnim partnerima.

Ostala postignuća