Novo zakonsko rješenje za pomirenje interesa vlasnika stanova i zaštićenih najmoprimaca

Nakon prestanka stanarskog prava 1996. godine građani koji su živjeli u stanovima u privatnom vlasništvu između Drugoga svjetskoga rata i 1974. suočili su se s neodređenim stambenim statusom. Europski sud za ljudska prava presudio je u korist vlasnika, ali problem nije bio riješen sve do 2018. godine.

Donošenjem Zakona o načinu izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava planira se riješiti dugogodišnji problem. Zakon predviđa tri faze izvršenja presuda: uspostavu Registra, donošenje Programa mjera te operativnu provedbu Programa. Provedba zakona počet će 2025. godine.

Vlasnicima stanova omogućit će se povrat imovine, a do tada će im biti isplaćena tržišna najamnina od 1996. godine. Zaštićenim najmoprimcima bit će omogućeno steći vlasništvo pod povoljnim uvjetima. Iznos potrebnih sredstava iz državnog proračuna procjenjuje se na 107 milijuna eura. Procjenjuje se također da će biti potrebno izgraditi oko 500 stanova, isplatiti 500 zaštićenih najmoprimaca, urediti i dati na korištenje vlasnicima 300 stanova te kupiti oko 100 stanova od vlasnika. Troškovi će biti pokriveni iz državnog proračuna.

Ostala postignuća