Modernizacija i elektrifikacija pruge Zaprešić – Zabok

Projekt “Modernizacija i elektrifikacija pruge Zaprešić – Zabok” važan je korak u poboljšanju željezničke infrastrukture na području Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Pružna dionica Zaprešić – Zabok, duljine 23,9 km, ključna je poveznica na željezničkoj pruzi R201 Zaprešić – Čakovec, s velikim brojem putnika i prijevoza robe.

Ukupna vrijednost projekta je 102,6 milijuna eura. U sklopu projekta izvedeni su brojni radovi, uključujući rekonstrukciju kolodvora i stajališta, rekonstrukciju pojedinih lukova, izgradnju novih pružnih građevina (mostova, propusta, kanala), ugradnju novih signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja te elektrifikaciju pruge i kolodvora.

Završetkom radova stvoreni su uvjeti za povećanje brzine putničkih vlakova do 120 km/h, što će doprinijeti skraćenju vremena putovanja i povećanju nosivosti pruge. Cjelovito uključivanje u sustav prigradskog željezničkog prometa omogućuje bolju povezanost s područjem grada Zagreba.

Projekt ima velik utjecaj na razvoj prometne infrastrukture i kvalitetu života građana na području Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije pružajući siguran, učinkovit i održiv željeznički promet.

Ostala postignuća