Luka Rijeka – novi kontejnerski terminal

Rijeka i njezin prsten imaju znatan potencijal za razvoj kao ključnog europskog intermodalnog središta, ali taj potencijal u prethodnim desetljećima nije bio u potpunosti iskorišten. U posljednjih osam godina, pod našim vodstvom, pokrenuti su brojni projekti kako bi se razvila Luka Rijeka, a uspješno su dovršeni i ranije započeti projekti. Jedan od najvažnijih projekata je izgradnja Faze 1 novog Zagreb Deep Sea kontejnerskog terminala, koji je službeno završen u svibnju 2019. godine. Taj terminal nalazi se u zapadnome dijelu lučkog Bazena Rijeka i može prihvatiti i servisirati kontejnerske brodove najnovije generacije.

Osim toga, Lučka uprava Rijeka uspješno je dovršila izgradnju Intermodalnog terminala u rujnu 2022. godine, a ukupna vrijednost tih projekata iznosi 136,4 milijuna eura. Ti projekti obuhvaćaju modernizaciju željezničke infrastrukture, izgradnju novih intermodalnih kapaciteta, rekonstrukciju obale za generalne terete i implementaciju informatičkog sustava lučke zajednice.

Novi Rijeka Gateway kontejnerski terminal bit će najsuvremeniji i tehnološki najnapredniji u ovom dijelu Europe, s daljinskim upravljanjem, zelenim pristupom i potpunom automatizacijom. Ovi projekti znatno će pridonijeti razvoju Luke Rijeka i povećanju njezine konkurentnosti na europskom i svjetskom tržištu.

Ostala postignuća