Za svako dijete, majci godina mirovinskog staža

Obitelj je temeljna jedinica hrvatskog društva i vrijednost koju njegujemo u svim javnim politikama. Budućnost Hrvatske su naša djeca, a potpora obiteljima i demografska obnova naš strateški prioritet. U proteklih osam godina udvostručili smo obuhvat djece i obitelji koje primaju dječji doplatak. Izmjenama Zakona osigurali smo da 271 tisuća obitelji s 512 tisuća djece bude obuhvaćeno doplatkom za djecu, što je dvije trećine sve djece u Hrvatskoj. Utrostručili smo roditeljsku naknadu na gotovo tisuću eura te povećavali materijalna prava različitih skupina roditelja. Uveli smo očinski dopust, a kroz pojedine mjere porezne, demografske i druge politike jačamo svakog člana obitelj. Donijeli smo Strategiju demografske revitalizacije do 2033. godine koja predstavlja okvir za demografsku obnovu Hrvatske.

Poticali smo ravnopravnost žena u svim segmentima društva uz postizanje ravnoteže poslovnog i privatnog života. To ćemo nastaviti činiti i u idućem mandatu. Za svako rođeno dijete, majke će dobiti godinu dana mirovinskog staža, za snižavanje dobne granice i za izračun mirovine.

Udvostručit ćemo jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete. Povećat ćemo novčane naknade za korištenje prava na roditeljski dopust zaposlenih i samozaposlenih roditelja. Povećat ćemo naknade za nezaposlene korisnike i korisnike izvan sustava rada (nezaposlene majke). Nastavit ćemo pružati bezrezervnu podršku roditeljstvu, i majkama i očevima kojima ćemo udvostručiti dane očinskog dopusta.

Ostali prioriteti