Cijene struje, plina i goriva držimo pod kontrolom

Ruska agresija na Ukrajinu potpuno je poremetila energetsko tržište u Europi i svijetu te izazvala poskupljenje nafte i plina. Mjerama državnog intervencionizma i paketima pomoći vrijednima 7,7 milijarda eura koji odražavaju društvenu solidarnost, spriječili smo poskupljenje struje, plina i goriva za građane i gospodarstvo. Cijene su ostale iste i za sve općine, gradove i županije, kao i za ustanove poput vrtića, škola i bolnica te za lokalna komunalna poduzeća, kojima se također sufinancira razlika između fiksne i tržišne cijene.

Izgradnja terminala za ukapljeni prirodni plin u Omišlju na Krku (LNG Hrvatska) omogućila nam je da plin dopremamo brodom te smo tako osigurali svoju energetsku neovisnost od ruskog plina. U tijeku su radovi na udvostručenju kapaciteta na više od 6 milijarda kubnih metara plina godišnje. Time ćemo osigurati potrebnu opskrbu Hrvatske, a povećanjem transportnih kapaciteta postat ćemo i regionalno energetsko čvorište prema Sloveniji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Austriji i Bavarskoj. LNG terminal i paketi pomoći koje je Vlada osigurala omogućili su da se očuva kupovna moć kućanstava i konkurentnost gospodarstva te smanji inflacija.

U idućem ćemo mandatu nastaviti ulagati u obnovljive izvore energije radi povećanja naše energetske neovisnosti i kako bismo osigurali sigurnu opskrbu i jeftiniju energiju kućanstvima i gospodarstvu, a istodobno smanjili emisije CO2, glavnog uzročnika klimatskih promjena. Instalirat ćemo dodatnih 2500 MW kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, sunca, vjetra i biomase te ćemo moći proizvoditi dodatnih 6 TWh struje godišnje, što je trećina naše potrošnje, i time ćemo u potpunosti dekarbonizirati našu struju, čije dvije trećine već dobivamo iz obnovljivih izvora. To će znatno pridonijeti našoj energetskoj sigurnosti, kao i daljnjem smanjenju naših emisija CO2 , koje su sada na 4,3 tona po stanovniku, dok je prosjek EU-a oko 7 tona.

Ostali prioriteti