Mirovina neće mirovati: Rast će još više!

Mirovine nisu mirovale ni posljednjih osam godina. S ciljem da hrvatskim umirovljenicima i starijim sugrađanima osiguramo dostojanstvenu i mirnu starost, dodatno smo unaprijedili mirovinski sustav i osigurali im znatno veća primanja. Ukinuli smo plaćanje dodatnog zdravstvenog doprinosa od 3 % kao i krizne mjere za umirovljenike koji su ostvarili mirovinu prema posebnim propisima, njih 96 tisuća. Uvedena je nacionalna naknada za starije osobe, a njen iznos je podignut na 150 eura. Umirovljenicima je naša Vlada usmjerila i osam paketa pomoći vrijednih 536 milijuna eura.

Prije četiri godine najavili smo rast mirovina od 10 % do 2024. godine, a one su rasle 63 % te danas prosječna mirovina iznosi 560 eura. Najniže mirovine povećali smo za čak 68 %, njih preko 220 tisuća, a obiteljske mirovine za 10 %.

Mirovine neće mirovati ni u budućnosti.

Do kraja mandata ćemo dodatno povećati mirovine za 30 %. Time će prosječna sveukupna mirovina doseći najmanje 750 €. Potrebno je istaknuti da će umirovljenici koji imaju više od trideset pet godina staža, odnosno više od četrdeset godina staža, kroz par godina imati mirovine oko 950 eura, odnosno 1.100 eura. Vodeći računa o prethodnim uplatama u mirovinski sustav, uvest ćemo i dodatak  za umirovljenike. Nastavit ćemo poticati dobrovoljni dulji ostanak u svijetu rada nakon 65. godine putem unaprijeđenog modela povećanja mirovine za svaki mjesec kasnijeg umirovljenja, tzv. bonifikacije. Izmjenama zakona omogućit ćemo rad na pola radnog vremena i umirovljenim obrtnicima, a drugim samostalnim obveznicima uplate doprinosa uz istovremenu isplatu mirovine kako bismo što većem broju naših umirovljenika omogućili ostvarivanje dodatnog prihoda. Izmijenit ćemo model usklađivanja visine mirovina u odnosu na porast plaća i rast potrošačkih cijena kako bi omjeri bili povoljniji za građane. I dalje ćemo ulagati u Centre za starije osobe i u razvoj izvaninstitucijskih usluga za starije. Briga za starije ostaje prioritetna u našoj politici.

Ostali prioriteti