Sigurnost počinje na našim granicama

U nesigurnim globalnim okolnostima ruske agresije na Ukrajinu, sukoba na Bliskom istoku i povećanog pritiska ilegalnih migracija izgrađujemo snažnu i suverenu državu koja djelotvorno čuva svoje granice i gradi modernu vojsku. Hrvatska mora biti spremna odgovoriti i na sigurnosne izazove te na sve vanjske krize i šokove, što podrazumijeva ulaganja u zaštitu granica radi djelotvorne borbe protiv ilegalnih migracija, u naše obrambene sposobnosti, kao i u sustav domovinske sigurnosti.

Hrvatska će i dalje sa 6700 policajaca imati jednu od najvećih graničnih policija u Europskoj uniji. Sa svakim trećim policajcem angažiranim u zaštiti granice znatno smo ojačali kapacitete granične policije radi što učinkovitijeg suzbijanja ilegalnih migracija. Znatno smo povećali materijalna prava hrvatskih policajaca, uložili u opremanje policije i unaprjeđenje infrastrukture.

U idućem ćemo mandatu nastaviti s unaprjeđenjem sustava domovinske sigurnosti uz modernizaciju policije, vojske, vatrogastva, civilne zaštite i drugih žurnih službi. Štitit ćemo granicu, jačati utjecaj Hrvatske u Europi i svijetu te biti pouzdana saveznica u okviru NATO-a i Europske unije.

Nastavit ćemo s unaprjeđenjem zaštite državne granice, kao i tehničkim opremanjem granične policije, nabavom dodatne specijalizirane opreme, izgradnjom i unaprjeđenjem infrastrukture te jačanjem ljudskih kapaciteta i analize rizika i situacijske svijesti. Započet ćemo s primjenom nove digitalne infrastrukture za nadzor granica, s posebnim naglaskom na primjenu Sustava ulaska/izlaska u Hrvatsku (EES), kao i Europskog sustava za informacije o putovanjima (ETIAS), a njihovim umrežavanjem s postojećim sustavima uvelike ćemo osnažiti sposobnost zaštite hrvatskih i europskih granica. Dodatno ćemo osnažiti suradnju s našim saveznicima i partnerima, kao i europskim agencijama (FRONTEX, EUROPOL). Intenzivirat ćemo provedbu postojećih mjera protiv krijumčara i trgovaca ljudima, razbiti njihov poslovni model i stati na kraj njihovoj nekažnjivosti. Vratit ćemo Hrvatsku vojsku u Beli Manastir. Uvest ćemo u operativnu uporabu 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale. Ojačat ćemo borbenu spremnost Hrvatske vojske uvođenjem u operativnu uporabu helikoptera Black Hawk te borbenih oklopnih vozila Bradley i Patria.

Na načelima modernog hrvatskog suverenizma jačat ćemo međunarodni položaj i utjecaj Hrvatske na dobrobit hrvatskog naroda i hrvatske države.

Ostali prioriteti