Migovi odlaze, Rafali dolaze

U nesigurnim globalnim okolnostima ruske agresije na Ukrajinu, sukoba na Bliskom istoku i povećanog pritiska ilegalnih migracija izgrađujemo snažnu i suverenu državu koja djelotvorno čuva svoje granice i gradi modernu vojsku, ponosna na svoju povijest i baštineći vrijednosti iz Domovinskog rata. Usvojili smo novi strateški okvir i sustav domovinske sigurnosti koji pridonosi donošenju odluka s dugoročnim učinkom na kvalitetu obrambenih sposobnosti te poboljšava sustavno upravljanje sigurnosnim rizicima i djelovanje u kriznim situacijama.

Povećali smo izdavanja za obranu radi opremanja i modernizacije Hrvatske vojske, čime se približavamo NATO-ovu cilju od 2 % BDP-a za obranu. Osigurali smo opremanje hrvatskih obrambenih snaga modernom tehnikom i naoružanjem koje uključuje nabavku 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale, helikoptera Black Hawk i Kiowa Warrior, borbenih oklopnih vozila Patria i Bradley te raketnog sustava protuzračne obrane.

Proveli smo rekonstrukciju, sanaciju i izgradnju novih vojnih građevina i potrebne infrastrukture, čime su osigurani uvjeti za efikasno funkcioniranje vojske, a vratili smo Hrvatsku vojsku u Vukovar, Ploče, Sinj, Pulu i Varaždin.

Nastavit ćemo jačati kapacitete i samodostatnost hrvatske obrambene industrije prateći strateške europske i NATO-ove dokumente.

Ostali prioriteti