Snažna potpora Hrvatske Ukrajini

Nakon ruske agresije na Ukrajinu 2022. godine Hrvatska je stala uz Ukrajinu, koja brani svoju slobodu i teritorijalni integritet. Hrvatska je od početka država saveznica koja gradi i europsku solidarnost prema Ukrajini. Od uspostave međuvladine Radne skupine Hrvatska Ukrajina 2016. godine Hrvatska je prilagodila svoje prioritete suradnje kako bi se usmjerila na podršku Ukrajini u suočavanju s izazovima agresije i približavanju Europskoj uniji.

Ukupna pomoć Hrvatske Ukrajini iznosi 262 milijuna eura, što uključuje vojnu, hitnu, humanitarnu i razvojnu pomoć kao i velike napore u prihvatu izbjeglica, razminiranju, pravosudnoj suradnji i drugim ključnim područjima. Uz to, Hrvatska se u Vijeću Europske unije kontinuirano zalaže za osiguranje dostatne i dugoročne vojne potpore Ukrajini, čime pokazuje svoju predanost sigurnosti i stabilnosti Ukrajine kao integralnom dijelu europske sigurnosne arhitekture.

Inicijativa Hrvatske u organizaciji Međunarodne donatorske konferencije o humanitarnom razminiranju u Ukrajini rezultirala je velikim financijskim zalozima ukupne vrijednosti veće od 473 milijuna eura, dok su dodatni doprinosi najavljeni u opremi, materijalu i stručnoj pomoći. Organizacijom konferencije Hrvatska je potvrdila svoju ulogu globalnog lidera u protuminskim aktivnostima, kao i sposobnost da mobilizira međunarodnu zajednicu u pružanju potrebne pomoći.

Organizacijom Prvog parlamentarnog sastanka na vrhu Međunarodne Krimske platforme suradnja između Hrvatske i Ukrajine poprimila je i parlamentarnu dimenziju, čime se dodatno ističe podrška demokratskog svijeta ukrajinskoj borbi protiv ruske agresije. Zahvaljujući intenzivnim diplomatskim aktivnostima, lobirajući za europsku i euroatlantsku integraciju Ukrajine, uz zalaganje za njezinu političku, gospodarsku i sigurnosnu stabilnost, Hrvatska je potvrdila svoju ulogu pouzdanog partnera u promicanju demokratskih vrijednosti, mira i sigurnosti na europskom kontinentu.

Ostala postignuća