Rekordne investicije u zdravstvu

Zdravstveni sustav zahtijeva stalna ulaganja i održavanje infrastrukture kako bi se osigurali uvjeti za kvalitetno liječenje i briga o pacijentima. Modernizacija je ključna za razvoj tehnologije, terapija i modela liječenja te za poboljšanje radnih uvjeta zdravstvenih radnika. Rješenje za ove izazove leži u sustavnom ulaganju u zdravstvenu infrastrukturu putem nacionalnih planova i strategija, kao i korištenjem dostupnih sredstava EU-a.

Oba programa Vlade koji se odnose na razdoblje od 2016. do 2024. godine, Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030., Nacionalni plan razvoja zdravstva za razdoblje od 2021. do 2027., Fond solidarnosti Europske unije te Nacionalni plan oporavka i otpornosti osnova su za ulaganja u zdravstveni sektor. U razdoblju od 2016. do danas u hrvatski je zdravstveni sustav uloženo više od 2,2 milijarde eura, a sredstva su raspoređena u primarnu, sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu zaštitu. Izgrađena je nova bolnica u Puli, nova zgrada KBC-a Rijeka, novi OHBP u Osijeku te druge zdravstvene ustanove.

Ulaganja su distribuirana po županijama kako bi se osigurala ravnomjerna pokrivenost i potpora razvoju zdravstvenih sustava diljem zemlje. Primjerice, najveći dio sredstava, gotovo milijarda eura, usmjereno je u Grad Zagreb, dok su ostale županije isto tako dobile znatna ulaganja, što je omogućilo poboljšanje kvalitete zdravstvene skrbi na lokalnoj razini.

Ostala postignuća