Hitna helikopterska medicinska služba

Hrvatska se već niz godina suočavala s nedostatkom organizirane hitne helikopterske medicinske službe (HHMS/HEMS), a helikopteri Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane mogli su se rabiti samo za određene potrebe i vrlo ograničeno.

Jedna od najava iz Programa Vlade do 2024. godine uspostava je HHMS-a kratkoročnom nabavom usluge na sedam godina. Studija izvodljivosti provedena je 2018. godine, dok su tehnička pomoć i sufinanciranje iz europskih fondova omogućili realizaciju projekta. Javna nabava za HHMS pokrenuta je 28. veljače 2023., a ugovori su 14. kolovoza iste godine dodijeljeni talijansko-španjolsko-hrvatskoj zajednici ponuditelja. Ugovori su potpisani 3. listopada 2023., uz početak edukacije posada 1. veljače 2024. godine.

HHMS važan je iskorak u javnome zdravstvu te omogućuje brzu i učinkovitu medicinsku pomoć u udaljenim i teško dostupnim područjima. Operacije HHMS-a obuhvaćaju cijelu Hrvatsku unaprjeđujući pružanje hitne medicinske skrbi i povećavajući dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite.

Sinergijom kopnenih, zračnih i pomorskih snaga omogućuje se brzo zbrinjavanje pacijenata u takozvanom zlatnom satu. Lokacije baza i heliodroma pokrivaju ključna područja hitne intervencije, a planira se i proširenje mreže heliodroma radi osiguravanja učinkovitijeg sustava hitne službe. Prvi dnevni letovi predviđeni su za travanj, a noćni za srpanj 2024. godine.

Ostala postignuća