Nastavljamo potragu za nestalim osobama

Neriješeno pitanje nestalih i smrtno stradalih osoba tijekom Domovinskog rata ključno je humanitarno pitanje te posljedica oružane agresije koju je pretrpjela Hrvatska. Kako bi se odgovorilo na taj izazov, 2019. godine donesen je Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, čime su unaprijeđeni normativni okvir i metodologija prikupljanja saznanja, provedena terenska istraživanja, obrada i identifikacija posmrtnih ostataka. Osim toga, Zakon je poboljšao međuresornu suradnju, suradnju s udrugama obitelji nestalih osoba i međunarodnim organizacijama te suradnju s drugim državama.

Važne koristi Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu uključuju jasno određene nadležnosti u procesu traženja nestalih osoba, uvođenje nagrađivanja za dostavljene informacije, regulaciju postupka traženja po službenoj dužnosti, mogućnosti ekshumacije, obrade i identifikacije posmrtnih ostataka te ponovnu ekshumaciju u slučaju sumnje u pouzdanost identifikacije. Iz triju masovnih grobnice u Vukovarsko-srijemskoj županiji (Marinci, Bobota, Šarviz Dola) te većeg broja pojedinačnih i asanacijskih grobnica ekshumirani su posmrtni ostaci 175 osoba, a identificirani posmrtni ostaci 263 osobe. Ovi rezultati važni su za utvrđivanje pravnih i povijesnih činjenica o Domovinskom ratu.

Unatoč postignućima još uvijek je neriješena sudbina 1797 nestalih osoba. Nastavak napora na razjašnjavanju sudbine nestalih osoba ostaje prioritet za Hrvatsku, što podrazumijeva kontinuiranu suradnju na nacionalnoj i međunarodnoj razini te angažman svih relevantnih institucija i zajednica kako bi se obiteljima nestalih osigurala potrebna podrška i pravda.

Ostala postignuća