Potpora radu te potpora izgradnji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru

Od 1896. godine, kad su Hrvati u Mostaru započeli gradnju svoje prve zgrade za kulturne aktivnosti, njihova su prava na izvođenje i pjevanje na vlastitom jeziku i pod vlastitim imenom sve do 1994. godine osporavale razne vlasti i režimi. Unatoč političkim preprekama tijekom austrougarske uprave i kasnijih režima težnja za vlastitim kulturnim prostorom nije jenjavala.

Kao odgovor na taj dugotrajni izazov Vlada je 2022. i 2023. godine prepoznala „Dovršetak izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru“ i „Potpora radu Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru“ kao projekte od strateškog značenja za Hrvate izvan Hrvatske. Podrška Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru je ključna za očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta Hrvata u Bosni i Hercegovini te ističe važnost institucionalizirane nacionalne kulture za konstitutivnost i državotvornost naroda. U razdoblju od 2016. do 2023. godine projektu je dodijeljeno 1,6 milijun eura, dok je za dovršetak izgradnje kazališta u 2023. godini dodijeljeno dodatnih 2,7 milijuna eura. Ova financijska podrška predstavlja velik doprinos očuvanju i promicanju hrvatske kulture i identiteta u Mostaru potičući

U razdoblju od 2016. do 2023. godine projektu je dodijeljeno 1,6 milijun eura, dok je za dovršetak izgradnje kazališta u 2023. godini dodijeljeno dodatnih 2,7 milijuna eura. Ova financijska podrška predstavlja velik doprinos očuvanju i promicanju hrvatske kulture i identiteta u Mostaru potičući kulturno stvaralaštvo i vidljivost hrvatske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ostala postignuća