Osigurali smo razvoj urbanih područja u svim hrvatskim županijama

Urbana područja čine dom za oko dvije trećine europske populacije, obavljajući važne funkcije stabilizacije gospodarstva i pružanja usluga za lokalno stanovništvo, ali istovremeno imaju i važnu regionalnu ulogu djelujući kao aglomeracijska središta za ruralno i subregionalno stanovništvo.

Kako bi se podržao razvoj urbanih područja kao pokretača regionalnog rasta, Vlada je implementirala mehanizam Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU), koji je prvi put proveden u razdoblju od 2014. do 2020. godine. Taj mehanizam podržavao je provedbu tematskih integriranih strategija te omogućavao kombiniranje različitih politika usmjerenih na razvoj urbanih područja. U novoj financijskoj perspektivi za razdoblje od 2021. do 2027. godine osigurano je rekordnih 680 milijuna eura za podršku 22 hrvatska grada koji su sjedišta županija i Vinkovce. To je veliko povećanje u odnosu na prethodno razdoblje kad je za osam gradova bilo osigurano 345 milijuna eura.

Putem ITU mehanizma u prethodnoj financijskoj perspektivi ostvarene su brojne koristi, uključujući obnovu zapuštenih industrijskih zona, izgradnju poduzetničke infrastrukture, izgradnju biciklističkih staza te implementaciju inteligentnih transportnih sustava za učinkovitije upravljanje prometom.

U razdoblju od 2021. do 2027. 22 grada u svim hrvatskim županijama dobit će sredstva za provedbu svojih strategija razvoja urbanih područja. Prihvatljiva ulaganja proširena su na brownfield projekte, investicije u kulturnu baštinu, energetsku učinkovitost, urbanu mobilnost, održivi turizam, poduzetništvo i druge projekte.

Ostala postignuća