Modernizacija i poboljšanje javnog gradskog prijevoza

Program modernizacije voznih parkova javnih gradskih prijevoznika u Republici Hrvatskoj, koji se provodi od 2017. godine, ima cilj osigurati pouzdan, dostupan i udoban gradski i prigradski prijevoz za građane uz smanjenje negativnog utjecaja na okoliš. Nizom projekata integracije i unapređenja javnog gradskog prijevoza realizirana je nabava 412 novih autobusa za 10 hrvatskih gradova.

Navedeni gradovi, uključujući Zagreb, Split, Rijeku, Zadar, Sisak, Dubrovnik, Osijek, Pulu, Šibenik i Vinkovce, dobili su modernije i sigurnije autobuse Euro 6 standarda emisije ispušnih plinova. Osim toga, planira se i nabava novih tramvaja, pri čemu se u Zagrebu i Osijeku očekuje nabava 30 novih tramvaja do kraja 2025. godine.

Nabavom novih vozila građanima će biti osigurani bolji uvjeti u vožnji, uključujući klimatizacijski sustav, rampe za olakšani pristup osobama s invaliditetom, kamere u zoni vrata, USB priključke te digitalizirani sustav za informiranje putnika. Osim toga, planira se i modernizacija elektroenergetske mreže kako bi se podržala nova generacija niskopodnih tramvaja.

Ukupna vrijednost ugovorenih projekata nabave autobusa iznosi 126 milijuna eura, dok je za nabavu tramvaja iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) osigurano 39,82 milijuna eura za Zagreb i 19,91 milijuna eura za Osijek. Ovaj program donosi znatna poboljšanja u javnom prijevozu diljem Hrvatske pridonoseći većoj mobilnosti građana, smanjenju upotrebe osobnih automobila i smanjenju negativnog utjecaja prometa na okoliš.

Ostala postignuća