Energetske mjere pomoći građanima

Od početka 2022., suočeni s poremećajima na tržištu energenata, prioritet Vlade bio je osigurati stabilnu i pristupačnu opskrbu energentima za građane i gospodarstvo. Kao odgovor Vlada je donijela šest paketa pomoći, uključujući mjere za ublažavanje rasta cijena energenata, ograničenje rasta cijena električne energije i plina, sniženje PDV-a na plin i neke poljoprivredne proizvode, subvencije za cijenu plina za kućanstva, promjene u sustavu naknada za socijalno ugrožene i jednokratne naknade za umirovljenike. Uredba o otklanjanju poremećaja na tržištu energije donesena je u rujnu 2023., donoseći značajne promjene, osobito u području električne energije. Od 2021. godine Vlada je privremenim ograničavanjem trgovačkih marži i smanjivanjem trošarina na osnovne derivate, benzin, dizel i ukapljeni naftni plin u spremnicima i bocama.

Za kućanstva su od 1. listopada 2023. cijene struje fiksirane na prosječno 59 eura po MWh za potrošnju do 3000 kWh i 88 eura za veću potrošnju, utječući na preko dva milijuna mjernih mjesta. Javni i neprofitni sektor plaća prosječno 62 eura po MWh, što uključuje vrtiće, škole, fakultete, domove za umirovljenike i druge, dok je cijena za poduzetništvo fiksirana na istom iznosu za potrošnju ispod 250 000 kWh. Radi poticanja energetske učinkovitosti ograničenja cijena za potrošnju iznad 250 000 kWh više se ne primjenjuju.

Cijena plina za kućanstva ostaje nepromijenjena do travnja sljedeće godine na 27,7 eura po MWh, a poduzetnicima s potrošnjom do 10 GWh omogućava se nastavak mjere naknade. Uredba također, koristeći se s 267 milijuna eura za podupiranje 159 000 kupaca, osigurava da cijena toplinske energije ostane nepromijenjena.

Vlada nastavlja pratiti kretanja na tržištu energenata i provoditi odgovarajuće mjere za održavanje stabilnosti. Paralelno, postavlja se cilj povećanja udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji na najmanje 42,5 % na razini EU-a do 2050., uz prepoznavanje važnosti energetske učinkovitosti i dekarbonizacije. Kao dio ovih napora provedena je revizija Nacionalnog energetskog i klimatskog plana. Uz mjere za sprječavanje rasta cijena energenata Vlada je isto tako ograničila cijene nekih proizvoda, dodatno time štiteći potrošače.

Kvalitetno upravljanje isprepletenim krizama

U vremenima kriza bez presedana, pomogli smo građanima i gospodarstvu. Usvojili smo osam paketa mjera pomoći građanima i gospodarstvu vrijednih preko 7,7 milijardi eura, uz zadržavanje razine cijena struje, plina i naftnih derivata.

Kao rezultat novog paketa pomoći cijena struje ostaje ista, a država i Vlada štite građane od rasta cijena (86 milijuna eura), cijena struje ostaje ista i za javni i neprofitni sektor, za vrtiće, škole, fakultete, knjižnice, bolnice, gradove, općine, županije i drugo. Cijena struje ostaje ista i za malo i srednje poduzetništvo koje predstavlja najveću aktivnost hrvatskoga gospodarstva, cijene plina i toplinske energije ostaju iste, a Vlada će dati potporu HEP-u za osiguranje zaliha plina.

Za drugi prioritet šestog paketa mjera, odnosno za zaštitu od inflacije, namijenjeno je ukupno 114 milijuna eura. Što se tiče naknade za troškove energije, ta mjera iznosi 23 milijuna eura, a riječ je o 80.000 osoba u statusu ugroženog kupca energenata koje imaju pravo na podmirivanje troškova električne energije, plina ili toplinske energije. Paket je uključio i osmi paket potpore umirovljenicima (s mirovinom do 880 eura) vrijedan 78,6 milijuna eura, ukupna vrijednost svih paketa usmjerenih umirovljenicima do sada iznosi 536,8 milijuna eura. Jednokratna naknada za umirovljenike s mirovinom do 320 eura iznosi 160 eura, za one s mirovinom do 460 eura, 120 eura, za one s mirovinom do 600 eura 80 eura, zatim za umirovljenike s mirovinom do 730 eura 60 eura te za one s mirovinom do 880 eura 50 eura.

Sažeto, spomenutim paketima smo očuvali 800 tisuća radnih mjesta i likvidnost 130 tisuća poduzeća, spriječili drastičan rast cijena struje, plina i naftnih derivata te u zadnjem paketu mjera ograničili cijene 30 grupa proizvoda. Pokazali smo što znači snažna država koja je mjerama državnog intervencionizma uvijek stala uz sve građane, kao i uz radnike, poslodavce, poljoprivrednike i sve grane gospodarstva. 

Ostala postignuća