Sprječavanje frakture kulturne i umjetničke djelatnosti tijekom pandemije bolesti COVID-19

Pandemija bolesti COVID-19 imala je velik utjecaj na kulturne i kreativne industrije u Hrvatskoj, posebno na sektore ovisne o javnim okupljanjima i prihodima od prodaje ulaznica. To je dovelo do naglog pada prihoda i ugrožavanja financijske održivosti navedenih sektora. Kao odgovor na krizu, pokrenut je niz mjera pomoći za cijeli lanac vrijednosti kulturnih i kreativnih industrija, uključujući stvaralaštvo, proizvodnju, distribuciju i participaciju.

Realizirana su tri paketa mjera:

  • prvi paket mjera za vrijeme potpune obustave kulturnih aktivnosti
  • drugi paket mjera za ponovno pokretanje kulturnog djelovanja
  • treći paket ciljanih mjera za najugroženije sektore, s ciljem osiguravanja opstanka i djelovanja u novonastalim okolnostima.

Uvedene su potpore u obliku bespovratnih sredstava za pomoć kulturnim djelatnicima, prilagodbu poslovanja, proizvodnju sadržaja te, prvi put, financijski instrumenti jamstva za kredite za obrtna sredstva. Istodobno, posebne preporuke za obavljanje kulturno-umjetničkih djelatnosti za vrijeme trajanja pandemije, razvijene u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, omogućile su kontinuitet rada sektora u otežanim okolnostima.

Koristi od provedenih mjera uključuju:

  • Hrvatska je bila jedina europska zemlja koja je u kontinuitetu održala kulturu otvorenom;
  • neprekinuti kontinuitet rada u otežanim okolnostima pokazao se ključnim za očuvanje sektora;
  • sektorski specifične potpore osigurale su opstanak i likvidnost poslovnih subjekata u otežanim uvjetima pandemije i tijekom postupnog oporavka;

u 2020. i 2021. godini uloženo je 56,8 milijuna eura u potpore za kulturne i kreativne industrije, što je pridonijelo očuvanju i razvoju tog važnog sektora unatoč izazovima koje je donijela pandemija.

Ostala postignuća