Besplatan željeznički prijevoz za pojedine skupine građana

Atraktivnost željezničkog prijevoza među učenicima, studentima i umirovljenicima u Hrvatskoj bila je nedovoljna, posebno na ruralnim područjima. Financijski teret putovanja opterećivao je roditelje djece i učenika, kao i jedinice lokalne samouprave. Radi poticanja demografske revitalizacije i promoviranja održivosti željezničkog prijevoza pokrenut je pilot-projekt besplatnog željezničkog prijevoza.

U listopadu 2021. godine započet je pilot-projekt besplatnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske. Od tog trenutka do siječnja 2024. broj korisnika željezničkog prijevoza drastično je porastao s početnih 7000 na impresivnih 70 150 djece i učenika koji su ostvarili više od 16,1 milijuna putovanja. Rezultati projekta pokazali su da se broj djece i učenika koji rabe vlakove za putovanja znatno povećao, kao i broj grupa učenika koji organizirano putuju vlakom na školske izlete.

Vlada je donijela zaključak o nastavku projekta do kraja 2024. godine kako bi se i dalje poticao rast korištenja željezničkim prijevozom među djecom i mladima. Istovremeno, u listopadu 2022. pokrenut je pilot-projekt povoljnijeg željezničkog prijevoza za redovne studente. Taj projekt omogućavao je neograničeno korištenje željezničkim prijevozom za oko 113 000 redovnih studenata po jedinstvenoj cijeni od 9,95 eura za mjesečnu kartu.

Nastavak pilot-projekta za studente odobren je do kraja 2024. godine, potičući time mobilnost studenata i olakšavajući njihovu financijsku situaciju. Paralelno s tim u siječnju 2024. godine pokrenut je pilot-projekt besplatnog željezničkog prijevoza za umirovljenike i osobe starije od 65 godina. Ovaj projekt omogućuje oko 1,2 milijuna umirovljenika i osoba starijih od 65 godina neograničeno korištenje željezničkim prijevozom širom Hrvatske.

Do sada je izdano više od 85 000 profila na pametnim karticama za besplatan prijevoz umirovljenika, a ostvareno je više od 159 000 putovanja. Ti pilot-projekti imaju širok spektar koristi, uključujući povećanje korištenja željezničkim prijevozom, smanjenje financijskog tereta građana te poticanje demografske revitalizacije, što ih čini ključnim korakom prema stvaranju inkluzivnijeg i održivijeg društva.

Ostala postignuća