Utjecaj ICT-ja na gospodarstvo

IT industrija u Hrvatskoj bilježi brži rast od prosjeka nacionalnog gospodarstva, čime njezin doprinos bruto domaćem proizvodu postaje sve važniji. U 2022. godini udio najvažnijeg dijela IT industrije u BDP-u iznosio je rekordnih 3,6 %, pokazujući znatan rast od 2,4 postotna boda u posljednjih deset godina. Očekuje se da će IT sektor do 2032. godine doseći 13 % udjela u BDP-u Hrvatske, pri čemu je glavni pokretač rasta digitalna transformacija globalnog gospodarstva i društva.

Utjecaj IT industrije na hrvatsko gospodarstvo obuhvaća rast zapošljavanja, inovacije, izvoz usluga, potporu startup tvrtkama, digitalizaciju poslovanja i razvoj ljudskih resursa. Broj IT tvrtki, zaposlenih, poslovnih prihoda i prihoda na inozemnom tržištu kontinuirano raste, a Vlada i razne inicijative podržale su razvoj sektora.

U razdoblju od 2018. do 2022. broj IT tvrtki porastao je za 64 %, broj zaposlenih za 55,6 %, a poslovni prihodi za više od 80 %. Prihodi na inozemnom tržištu povećali su se gotovo 2,5 puta, a EBITDA marža dostigla je najvišu razinu od 18 % u 2022. godini. Rast IT industrije pruža temelj za modernizaciju gospodarstva, poticanje inovacija i jačanje konkurentnosti na globalnom tržištu.

Važne su automatizacija, inovacije i digitalne vještine, ali i da se ne vrednuje samo ono što stvara komercijalnu korist nego i cjelokupan napredak društva, u čemu hrvatski ICT sektor može dati velik doprinos. Naša Vlada radi na stvaranju poticajnog okruženja za rad i kompetencije ljudi u ICT sektoru.

Ostala postignuća