Vlada će i u trećem mandatu povećati plaće, BDP, zaposlenost i standard

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu održan je XX. Opći sabor HDZ-a, u kojemu je sudjelovalo oko 1750 izaslanica i izaslanika stranke, a predsjednik Plenković predstavio je Izvješće o radu i Izborni program

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u govoru je na XX. Općem saboru HDZ-a u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog najavio da će Vlada u iduće četiri godine prosječnu neto plaću podići na najmanje 1 600 eura.

“Osim što ćemo u svom 3. mandatu u Banskim dvorima nastaviti povećavati plaće, BDP i zaposlenost, Hrvatska će dosegnuti investicijski “A” kreditni rejting, a po stupnju razvijenosti 80% prosjeka Europske unije”, poručio je.

Čast je i odgovornost voditi stranku i Vladu

Plenković je posebice zahvalio obitelji prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana što je i danas s nama.

“I time baštinimo nasljeđe našeg prvog predsjednika i utemeljitelja dr. Franje Tuđmana na čijim zaslugama i vrijednostima i danas živi Hrvatska demokratska zajednica i Hrvatska”, kazao je.

Ovaj veliki skup, istaknuo je Plenković, organiziramo četiri godine nakon što je nas šestero iz tima “Odvažno za Hrvatsku”, uz golemu potporu članica i članova, izabrano za vodstvo HDZ-a.

“Bila je velika čast i odgovornost, ali i izuzetna zadaća voditi HDZ i Vladu, upravljati Hrvatskom u brojnim i isprepletenim krizama s kojima smo kao država, društvo i narod bili suočeni”, rekao je.

U Hrvatskoj, izdvojio je Plenković, ne postoji nijedna politička stranka kao HDZ koja ima ovako široku rasprostranjenost i zastupljenost.

“Našu snagu projiciramo kako na nacionalnoj i lokalnoj, tako i na međunarodnoj te europskoj razini. To ne može nitko drugi – osim HDZ-a!”, poručio je.

Niti je Grbin predsjednik SDP-a, niti je Milanović predsjednik Republike

U kontekstu nadolazećih izbora, predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković se osvrnuo na datum održavanja parlamentarnih izbora.

“Vidjeli ste da je Milanović odredio jedan dan koji je u ‘tradiciji’ hrvatske političke kulture, mi smo navikli ići na izbore srijedom. To će, sigurno, primjerice, poslodavci od srca pozdraviti, a  Dragan Čović je poručio kakva je to poruka za ravnopravnost svakog hrvatskog državljanina”, rekao je.

Ovakva odluka predsjednika RH, nastavio je Plenković, stavlja u neravnopravan položaj brojne naše državljane diljem svijeta. “Siguran sam da će oni na to odgovoriti snažnom potporom onima koji nikada ne bi stavili u drugorazredni položaj kao što ih je on stavio”, dodao je.

Osvrnuo se i na recentno održani Središnji odbor SDP-a, izdvojivši da je on imao samo jednu poruku – niti je Grbin predsjednik SDP-a, a niti je Milanović predsjednik Republike.

“I to je sve što ću reći o tom presedanu jer nama, s obzirom na naše rezultate, naša postignuća i našu viziju hrvatske budućnosti – nisu problem politički konkurenti. Ono za što smo zainteresirani je jačanje hrvatskih institucija i gospodarstva, djelovanje u krizama, pomoć onima kojima je ona nužna i tu izlazimo s iskustvom kakvo nema nitko drugi”, rekao je Plenković.

HDZ, naglasio je, na izbore izlazi s iskustvom koje nitko nema te je odgovorio na tvrdnje oporbe o “katastrofalnoj situaciji” u državi podsjetivši na postignuća Vlade u protekla dva mandata – Pelješki most, koridor Vc, dovršetak Istarskog ipsilona, druga cijev tunela Učka, brze ceste, rješenje krize u Agrokoru, reakcija na koronakrizu, paketi pomoći građanima i gospodarstvu, ulazak u eurozonu i Schengen…

Kontinuitet sigurne, ozbiljne Vlade koja će nastaviti raditi za Hrvatsku

“To je sve sigurno ‘katastrofa'”, ironično je prokomentirao oporbenu tezu te naglasio kako za takvu tvrdnju nemaju nijedan argument.

“Mi slabe točke nemamo”, poručio je. Uspoređujući postignuća njegovih dviju Vlada s bivšom SDP-ovom, poručio je biračima da dobro promisle žele li ići na staro i loše ili će dati podršku kontinuitetu sigurne, ozbiljne Vlade koja će nastaviti raditi za Hrvatsku.

Najavio je da će se HDZ, ako ponovno osvoji povjerenje birača, zalagati da osigura nastavak stabilnog rasta BDP-a kako bi se dosegnulo 80 posto prosječne razine razvijenosti Europske unije.

Do kraja mandata plan je, rekao je, dosegnuti investicijski “A”, podići prosječnu mjesečnu neto plaću na 1 600 eura te minimalnu bruto plaću 1 250 eura, osigurati mjesto u vrtiću za svako dijete u Hrvatskoj, a  obrazovnu infrastrukturu uložit će se više od dvije milijarde eura.

Za svako rođeno dijete, majke će dobivati godinu dana mirovinskog staža, a dobna granica za odlazak u mirovinu smanjit će se za godinu dana po djetetu. Najavio je i porast mirovina u iduće četiri godine za dodatnih 20 posto.

“Podići ćemo bruto dodanu vrijednost hrvatske poljoprivrede iznad dvije milijarde eura, a udio recikliranja otpada udvostručit ćemo sa sadašnje jedne na dvije trećine”, zaključio je predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković.

Vijesti